DENK HIER EENS OVER NA
 
 
 
 
 
 
 
 

Misschien een beetje zelfspot?
De IT architect

Mogelijk de belangrijkste persoon uit het IT project, maar mogelijk ook de belangrijkste persoon die het project doet mislukken. Een aantal belangrijke tips om het maximale rendement uit de IT architect te halen, maar tegelijkertijd bewaken dat de IT architect de overhand krijgt in het project (i.p.v. de business doelstellingen).
  1. Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker voor het opzetten van de IT architectuur. Vergelijk het met het bouwen van een complex object, zoals een tunnel of een brug. Een (complexe) IT oplossing kan nooit goed gerealiseerd worden als niet voldoende tijd en kwaliteit in de architectuur gestopt wordt. Een brug wordt toch ook niet op de achterkant van een sigarendoos berekend en uitgetekend? Een goede architectuur is als een solide fundament onder een gebouw, veel van het werk en geld gaat in de grond zitten en je ziet er niets van. Maar o wee als het fundament niet goed staat, het gebouw verzakt, gaat scheuren en de hoeveelheid onderhoud is gigantisch. Daarnaast zal het gebouw aanzienlijk in waarde zakken en je moet je afvragen hoeveel eerder het gebouw afgeschreven wordt. Waarom zou het met een IT-project anders zijn?

  2. Maar een IT architect is een techneut. Niets ten nadele van techneuten, maar ze zijn vaak op zoek naar de beste en mooiste oplossing. Dit betekent dat u als opdrachtgever op uw hoede moet zijn en kritisch moet staan tegenover de aangedragen oplossing. Twee belangrijke tips, ten eerste: als u het niet vertrouwt, laat een contra expertise uitvoeren. Ten tweede vraag om alternatieven en weeg de kosten tegen de voor- en nadelen van de alternatieven tegen de oorspronkelijke oplossing zorgvuldig af. Vaak zal u zien dat er een gulden middenweg is: een technisch iets minder mooie oplossing, maar tegen aanzienlijk minder geld.

  3. IT architecten hebben sterke vooroordelen en zijn niet altijd neutraal in hun mening en advies. Vaak kiezen ze voor oplossingen die leuk zijn (zoals Linux) i.p.v. pragmatisch (bijvoorbeeld Microsoft). De ervaring leert dat IT architecten een voorkeur hebben voor producten waar ze zelf invloed op uit kunnen oefenen en een hekel hebben aan producten die "out of the box" komen en waar ze zelf aan kunnen veranderen.

  4. Een IT architect is, zoals het beroep al zegt, iemand die op basis van een bepaalde probleemstelling een technische architectuur tekent. Een IT architect is niet iemand die keuzes maakt voor technische oplossingen. Een belangrijk advies dan ook is: laat de IT architect tekenen, ontwerpen en berekenen en laat iemand anders (bijvoorbeeld een product specialist) op basis van deze architectuur de technische oplossingen kiezen.

  5. Toets of de aangedragen oplossing ook werkelijk de oplossing is voor de business problemen. IT architecten willen de oorspronkelijke business oplossingen nog wel eens uit het oog verliezen. 2 Veel voorkomende oorzaken: IT architecten vergeten soms de aanleiding voor wat zij aan het doen zijn en gaan daarom eigen oplossingen verzinnen voor problemen die er misschien niet zijn en ten tweede IT architecten zijn geen business mensen en interpreteren business oplossingen vaak anders als waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn.
home | disclaimer | contact | copyright © BiTiS Consultancy | all rights reserved | webdevelopment: Datasign